Çok kahve tüketmek
Sıcak içeceklerin ve bazı tatlı ikramların hayranıysanız, farkında olmadan mesanenizi tahriş ediyor olabilirsiniz. Kafein mesane fonksiyonunu etkileyebilir ve kişinin tuvalete daha sık gitmesine neden olabilir. Çay, kahve, kola ve çikolatada her türlü formda bulunur ve hem idrar söktürücüdür, yani vücudun daha fazla idrar üretmesini sağlar hem de mesaneyi tahriş eder.
Ancak dikkatli olunması gereken tek şey kafein değildir. Alkol mesaneyi daha aktif hale getiriyor ve sıklıkla büyük hacimlerde geliyor. Baharatlı yiyecekler, özellikle aşırı aktif mesaneniz varsa mesaneyi tahriş edebilir. Peki ne yapabilirsiniz? Tahriş edici yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçının; kafeinsiz çay ve kahve veya bitkisel seçenekleri tercih edin.
Perimenopoz veya menopoz
Menopoza giden geçiş dönemi olan perimenopozdaki birçok kadın, özellikle adet dönemlerinden önce idrara çıkma ihtiyacının daha sık hale geldiğini fark eder. Mesane zayıflığı genellikle perimenopoz aşamasında östrojen seviyelerinin düşmeye başlamasıyla başlar ve üretral ve vajinal dokuların incelmesine neden olur.
Kadınlar yaşlandıkça pelvik taban kasları gevşemeye başlayabilir. Bu faktörlerin her ikisi de idrar kaçırmaya neden olabilir. Hem erkekler hem de kadınlar her yaşta aşırı aktif mesane geliştirebilir, ancak bu durum yaşla birlikte ve kadınlarda menopoz ve çocuk sahibi olduktan sonra daha da kötüleşir.
Kegel veya pelvik taban egzersizleri birçok üriner semptomu iyileştirebilir. Mesane pelvik taban kasları tarafından destekleniyor, eğer bu kaslar örneğin hamilelikten, doğal doğumdan veya yaşlanmadan sonra zayıflarsa, mesane pelvise düşebilir. Bu, aşırı aktiviteye ve idrar kaçırmaya neden olabilir ve bu da pelvik taban kaslarının gücü ve tonusunun arttırılmasıyla önemli ölçüde azaltılabilir.
Prostat
Erkekler yaşlandıkça prostat büyür ve mesaneden çıkıp prostattan geçerken idrarın tıkanmasına neden olabilir. Bu durum akışın yavaşlamasına, başlama ve durma zorluğuna, gece işemek için kalkmaya ve gündüzleri daha sık tuvalete çıkmanıza neden olabilir.
Gece boyunca düzenli olarak işemek (iki veya daha fazla uyanmak) noktüri olarak adlandırılır ve erkeklerde en sık görülen idrar semptomlarından biridir. Vücut yaşlandıkça geceleri sıvı tutmaya yardımcı olan antidiüretik hormonu (ADH) daha az üretir. Sonuç olarak uyurken daha fazla idrar üretilir ve bu da geceleri tuvalete gitmeye neden olur.
Eğer her gün yeterince sıvı alıyorsanız (iklim ve aktiviteye bağlı olarak 1,5 ila 2,5 L arasında), akşamları yatmadan yaklaşık iki saat önce sıvıları azaltmak güvenlidir. Sorun prostat büyümesinden kaynaklanıyorsa, prostat bezini gevşeten ve küçülten ilaçlar vardır.
Tanımlanmamış diyabet
Bazı durumlarda sürekli tuvalete ihtiyaç duymak şeker hastalığı gibi ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Kan şekeri seviyesi arttıkça böbreklerin daha fazla idrar üretmesine (diürez) neden olur.
Tansiyon ilaçları
Yüksek tansiyonu, şişmiş ayak bileklerini ve kalp yetmezliğini tedavi etmek için kullanılan diüretik ilaçlar, kişinin alındıktan sonraki iki ila üç saat boyunca daha sık ve daha büyük hacimde idrar çıkarmasına neden oluyor. Ancak mesaneyi etkileyebilecek tek ilaç bu değil.
Diürez sırasında kişi daha fazla idrar yapacak ve dolayısıyla tuvalete daha sık gidecektir. Kan şekeri seviyenizi ölçmek amacıyla kan testleri yaptırmak için doktorunuza başvurun. Eğer 11,1 mmol/l veya daha fazla ise size diyabet tanısı konulacaktır.
Depresyon, mani ve psikozu tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar mesane fonksiyonunu yavaşlatabilir ve zaman zaman kişinin mesanesini boşaltmada zorluk yaşadığı idrar tutma adı verilen bir duruma neden olabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsınız alternatif tedavileri tartışmak için doktorunuza başvurun.
GÜNDEM
01 Aralık 2024SPOR
01 Aralık 2024GÜNDEM
01 Aralık 2024SPOR
01 Aralık 2024SPOR
01 Aralık 2024GÜNDEM
01 Aralık 2024GÜNDEM
01 Aralık 2024